Mask och Commedia Centrum / Commediagillet

 

Vi kan anordna kurser i följande ämne:

 

Jonglering

En kurs som handlar inte bara om teknik i Jonglering men också om att kunna presentera sitt nummer på ett underhållande sätt. Vi blandar nybörjare med de som är lite mer avancerade och utvecklar din teknik från det du kan.

Improvisation

Det handlar om att kunna ge och ta impulser på scenen och reagera på helt oväntade situationer. Att bejaka och bygga på en scenisk händelse. Denna kursen bygger mycket på Keith Johnstones impro teknik.

Clown teknik

Att hitta sin egen clown. Att bygga en clown figur med sig själv som utgångspunkt. Att kunna förvandla de mest pinsamma personliga erfarenheter till en komisk händelse. Publiken skrattar åt clownen för att de känner igen sig i den lilla utsatta människan.

Anticlown

En påbyggnad till Clown teknik kursen. Den clown som sätter skräck i sin publik. Den får publiken att skratta men skrattet fastnar i halsen. Den är elak, grotesk, har en elak hemlig plan. Om clownen är offret som publiken skrattar åt så är publiken anticlownens offer. Den är motbjudande men fascinerande. Definitivt ingen barnvänligt figur.

Bouffoner

Är mycket groteska figurer med en stark överdriven utseende som arbetar alltid i grupp och ifrågasätter allt som folk tar för givet. Om man jämför de med clowner så kan man säga att publiken skrattar åt clownen men Bouffoner skrattar åt publiken.

Gatuteater teknik

Att spela teater på gatan ställer helt andra krav än att spela i en sluten sal, man måste dra publikens uppmärksamhet och hålla deras intresse trots trafiken och andra störande moment. Vi går genom tekniken för att kunna uppnå detta. Vilka egenskaper måste pjäsen och skådespelare ha för att lyckas utomhus.

Komiska figurer

Att kunna skapa en komisk karaktär med olika utgångspunkter och utveckla den genom att sätta karaktären i olika situationer. I kursen ingår improvisation, fysisk gestaltning, karaktärs analys, m.m.

Berättelse teknik

Människan har alltid varit fascinerade av berättelser. I den har kursen går vi genom inte bara artikulation och röstanvändning men också om hur man kan med hjälp av olika föremål eller ens egen kropp, illustrera berättelsen och göra den mer intressant för lyssnaren.

Maskspel

Vi går genom olika masker: från den neutrala masken som utvecklar kroppsmedvetenhet genom olika karaktärs masker där man lär sig att hitta maskens kropp och rörelse till den halva masken där man också hittar maskens röst.

Masktillverkning

En kurs om att kunna planera och skissa en mask som fungerar på scenen och om olika material och tekniker för att bygga masker för scenen. material som vi använder är papier marché, gasväv och lim och läder och vi går genom olika tekniker som positiv och negativ form, gips avgjutning, läder utformning, m.m.

Dockteater

En kurs om material och teknik för att tillverka olika typ av dockor och lära sig att spela med de. Vi går genom marionetter, handdockor, stavdockor, bunraku, m.m. och hur man bygger en scen för varje typ av docka.

Commedia dell`Arte

Spelteknik och karaktär gestaltning i denna gamla men mycket levande spel tradition. Vi går genom de viktigaste karaktärer i Commedia dell`Arte, deras kroppshållning, rörelse mönster, karaktärs drag och spelteknik. Vi gör också en teoretisk genomgång om Commedia dell`Arte s historia.

Andra möjliga kurser:

Scenframställning, Röst och sång för Teater, m.m.

 

Vilka kurser skulle du vara intresserade av?

Kontakta oss för information om du vill arrangera en kurs med oss.

Klicka på länken här under för att gå vidare:

Home Mask och Commedia Centrum Aktuellt Föreställningar Medlemmar Länkar