Commediagillet

Om Commediagillet

Om Mask och Commedia Centrum

Mask och Commedia Centrum är en ideell förening som grundades 1985 som har till ändamål:

  • att sprida kunskap om masker, dockteater, clown, gatuteater och Commedia och deras användning i olika kulturer och tidsepoker.
  • att undersöka och experimentera i dockor och masktillverkning, användning av masker och dockor som konstnärligt uttrycksmedel och Commedia, clown och gatuteater som teaterform.
  • att utveckla samarbete med nationella och internationella grupper och organisationer.
  • att fungera som forum för att utveckla och skapa nya former för arbete med masker, dockor, clown, Commedia och gatuteater med sikte inställt på att dels i egen regi driva den professionella teatergruppen Commediagillet, och dels vara en samlingsplats för fristående grupper, såväl amatörer som professionella.

Allt detta sker genom att anordna kurser, workshops, seminarier, föreläsningar och utställningar kring masker, dockor, clown,  gatuteater och Commedia samt genom utgivelse av publikationer i dessa ämnen. Föreningen Mask och Commedia Centrum arbetar utifrån demokratiska principer, stödjer demokratin som samhällssystem, verkar för jämställdhet, mångfald, alla människors lika värde och likabehandling i verksamheten samt tar avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter.

Medlemmar

Augusto Cabrera har lång erfarenhet i Commedia dell’Arte, maskspel, dockteater, scenframställning, clown, anticlown, bouffon och mycket mer. Han är verksam som skådespelare, regissör, och mask- och docktillverkare. Augusto är utbildad inom konst och teater i Peru och Brasilien, men också i Italien (Commedia dell’Arte och lädermask för Donato Sartori), vid Odinteatret i Danmark (regi), vid Dockteaterinstitutet för Mikael Meschke, m.m. Han är konstnärlig ledare och regissör på Commediagillet som han grundade 1995.

AnneLee Vikner har jobbat som skådespelare sedan 1999 då hon gick ut Folkuniversitetets Teater Akademien. Hon har utbildat sig vidare i Sverige och Beverly Hills, LA. Hon har jobbat med turnerande barnteater (Tio Fötter) och egenproducerade pjäser med sin grupp Tornet Productions. Hon har gjort uppdrag för Kriminalvården som skådespelare och dramacoach och jobbat som skådespelare i Försvarsmaktens och Polishögskolans utbildningar. Medverkat i SVT i bl a Den Fördömde med Rolf Lassgård, Pia Green m. fl.

Jonas Blixt har alltid haft en fallenhet för det konstnärliga inom först och främst bildkonsten och upptäckte på gymnasiet teatern. Gick efteråt på Stockholms Elementära Teaterskola 2010-2011 och har sedan dess frilansat inom både teater och film. I Commediagillet har han utöver sitt skådespel bidragit som dramatiker och regissör. Utbildar sig just nu till teaterlärare på Göteborgs universitet. 

Esse Hellberg kom till Stockholm från Halland för några år sedan, för att studera på Stockholms Elementära Teaterskola. Efter studierna har Esse varit allt från skådespelare till kaffekokare på teatern. Genom sitt intresse för clown & Commedia tog Esse kontakt med Augusto för att lära sig mer om detta ämne. Esse studerar också sång för operasångarna Dag Schantz och Thomas Gorn.

Henrik Olsson är utbildad och med titeln Scenkonstpedagog, har flera utbildningar och arbetslivserfarenhet som skådespelare och utbildare bland fristående grupper, egna projekt och kulturskolor samt ger egna workshops. Har sin huvudutbildning vid Novia University of Application (Finland) men även några folkhögskolor innan dess med inriktning mot teater. Har även kunskap och har även använts inom andra konstformer som akrobatik och dans.

Hedersmedlemmar

Morgan Tolsén lämnade sorgligt nog gruppen efter 23 år i Commediagillet. Han var med sedan 2001 som gycklare, mask- och dockspelare, clown och har komponerat och spelat musik till flera av våra uppsättningar. Vi saknar honom och han har lämnat ett stort intryck på oss.

1960/04/21-2024/04/12